onsdag 9. november 2016







Gjenoppdage gamle dager
Fredag 4. november startet jeg på en langweekend på Møre. Jeg skulle gjøre to viktige ting. Oppdage hvor mine forfedre hadde bodd og gjenoppleve paradis på jord. Og paradis på jord var for meg gården Sollia på Tingvoll hvor jeg tilbrakte alle mine barndoms somre.
Fredagen startet med fly fra Gardermoen kl 0820 og en time etter ble jeg plukket opp på Molde flyplass av min barndomsvenn, Einar, som både skulle kjøre meg rundt på Møre og la meg overnatte flere netter i huset i Eidsvåg. Jeg skjønte at vi ikke ville rekke over alt når det gjaldt å oppsøke alle mine forfedre tilbake til 1600-tallet. Men vi fikk med oss 10 gårder og om de ikke var sånn som når mine forfedre bodde der, var det interessant å se hva det var nå og hvor de hadde ligget. Jeg trodde min bestefar ble født på Bolsøya, men det var nok i Molde han var født. Men i 1860 og ikke minst folketellinga i 1865 het kommunen Bolsøy og senere ble det Molde. 
Her lå også gården Bjørset, del av krongodset på Vestnes. Og i gamle dager var det jo slik at de som bodde på gården tok navnet og dermed ble jeg hetende Bjørseth, og det selv om min tippoldefar bare bodde på en husmannsplass. Gården eksisterer ikke lenger, for nå er det blitt et boligsameie. Men i forlengelsen av Bjørsetalleen fant jeg en overraskelse. For der lå nemlig Kongebjørka med informasjonstavle og statuer med bilde av konge og kronprins.


Min tippoldemor Ane Marta Eriksdatter kom fra gården Baret. Baret var tidligere gnr 25 i Aukra, nå gnr 134 bnr 1 i Molde. Og det er jo morsomt å finne igjen disse stedene. Men er du på leiting og har tatt ut kart og har med NAFs veibok, tror du det er enkelt å greit å finne alle steder. Det er ikke sånn. Mye bedre med GPS, selv om det bare er telefonutgaven. Men vi fant nesten alt vi hadde planlagt og fikk flere ferjeturer på Møre. Vi var jo både på Aukra og Midsund denne gangen og neste gang skal det jammen bli helt andre steder.


Fredagskvelden ble hyggelig, for da møtte vi 3 hyggelige jenter fra barndommen. Og ifølge den ene hadde vi ikke sett hverandre på 54 år. Hva gjorde vel det? Maten på Glass var god og selskapet var spennende og samtalen gikk om alle gleder vi hadde opplevd på Tingvoll.
Sollia var en staselig gård når jeg var så heldig å besøke den.