søndag 13. juli 2014

Dagbladet og meningsmålinger!?!

Jeg blir slapp av en del av disse meningsløse meningsmålinger som blir gjennomført. Nå har Dagbladet liksom gjort en skikkelig måling og funnet ut at bare 5% av Norges befolkning syns kronprinsesse Mette-Marit gjør den beste jobben i kongehuset. 

Og så henter man inn flere eksperter som skal uttale seg om svarene etter det håpløse spørsmålet: «hvem i kongehuset gjør best jobb?». Stakkars kronprinsessen, hun får bare 5% poeng. Så da gjør hun vel en dårlig jobb, sitter vi igjen med inntrykket av. Men hele 24% vil ikke svare. At vår folkekonge får flest stemmer, forundrer vel ingen. Ingen skandaler og god kamerat med alle våre kjære idrettsstjerner.

Johan T. Lindwall, kongehusreporter i
svenske Expressen. Dessverre ingen
skarpskodd analytiker som forstår seg på statistikk.
Men Dagbladet henter inn en "fremragende", svensk ekspertkommentator, Johan T. Lindwall, kongehusreporter i Dagbladets svenske samarbeidsavis, Expressen. Han sier: Den store overraskelsen i undersøkelsen mener Lindwall er oppslutningen rundt kronprinsparet, som han kaller «alarmerende dårlig». - I Sverige får kronprinsesse Victoria alltid bedre resultat enn kongen. Det behøver ikke være sånn i Norge av den grunn, men det er rart at Haakon bare får halvparten av farens prosentandel, og alarmerende at Mette-Marit har så lav andel, sier Lindwall.


Snakk om å sammenligne epler og pærer. Sverige har ingen folkekonge. De har en «knugen» som lager skandaler av ulik karakter, som fremstår som lite folkelig og som får elgene leid frem til seg når han er på elgjakt. Så det er kanskje ikke så rart at den svenske kronprinsessen, som for øvrig virker som en meget sympatisk person, får vesentlig flere stemmer enn ham. Det han ikke sier noe om er hvor mange % hennes Daniel får.

Allikevel klarer han å ta med seg uttalelsen: det norske kronprinsparet bør lære av Sveriges kronprinsesse Victoria og kronprins Daniel hva tillit hos folket gjelder. Men kjære herr Lindwall, hadde «knugen» oppført seg og hatt en rolle som folkekonge han og, så hadde ikke Victoria hatt høyere prosentandel enn «knugen» og det hadde blitt svært får poeng også til stakkars Daniel. Uttalelsene hans minner meg på den lille historien: Hva får man om man krysser en blondine med en svenske? Toppen av dumhet!

Heldigvis har Dagbladet med en annen som også kommenterer undersøkelsen. Samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen synes det blir søkt å sette kongehusets medlemmer opp mot hverandre, og mener at tallene mer enn noe annet viser at kongen klarer å være kongen, og at de vitner om en monarkiaksept fra det norske folk.


Men til Dagbladet er det bare en ting å si – slutt med slike dumme undersøkelser og lag ikke krigsoverskrifter av dem. Det irriterer mer enn det gleder.