tirsdag 6. mai 2014

Nok er nok!

Jeg er en av dem som liker å lese aviser og se på nyhetssendinger på TV. Og jeg gjør det fordi det er opplysende og interessant. Men med jevne mellomrom blir jeg litt fortvilet når media bruker uforholdsvis mye spaltemillimeter på unødvendige ting. De går over grenser og lager sosialpornografi. Skal de «henge ut» en person, sørger de ofte for å finne det styggeste og mest uheldige bildet de har. Det til tross for at de har et billedarkiv større enn pengebingen til onkel Skrue.


Nå har de fått en ny kjempesak. Petter Northug har kjørt i fylla. Skadet kameraten sin og ødelagt autovernet. I tillegg stakk han av fra ulykkesstedet. I fylla. Men han har innrømmet dette nå. Han har sagt ifra at han var full og han er klar for å ta den straffen han måtte få. Men media er ikke tilfreds med dette. De skal ta mannen, ikke ballen.


21-nyhetene på TV2 brukte i går 12-13 minutter på denne nyhetssaken. Det er helt utrolig med tanke på at de har brukt mesteparten av nyhetssendingene de to foregående dagene på den samme saken. Dagbladet følger opp med stadig flere artikler i likhet med resten av pressen. Artikler med titler som «Fyllekjøring skal ikke snakkes bort i partyprins-image eller sees på som en del av trøndersk festkultur», «Reklamerte for Audi: To år senere krasjer han sponsorbilen», «Jeg reagerte med ei panikkhandling. Derfor løp jeg hjem» og «Slik var Northugs ville natt. Funnet etter hundesøk». Et lite knippe av ufyselige artikler som aldri ville blitt vanlige folks overskrifter. Dagbladet er ikke alene om slike skriverier, de andre avisene og nettavisene er like ille.


Men jeg reagerte med avsky når jeg så Dagbladet hadde laget en artikkel «Dette kan bli Northugs fengsel» Se video rom for rom. At det går an.


Media generelt bør gå i seg selv. Det gjelder TV, aviser og nettaviser. Greit at dere skal selge spaltemillimeter. Men hvor setter dere grensen for anstendighet i deres artikler. Hva er hensikten? Skal dere opplyse det norske folk eller skal dere gjøre hva dere kan for å ødelegge Petter Northug? Han er bare et menneske han også, selv om han har vært superhelten for mange mennesker – unge som gamle.



Heldigvis er det noen som skjønner at Petter har gjort noe forferdelig dumt og sett at han virkelig er fortvilet over sin handling. Og Dagbladet har heldigvis med en artikkel hvor «Skilandslaget med Northug-bønn. Han kan ikke være fritt vilt for hets og sjikane». Så er det opp til Dagbladet og øvrig media om de er enige med skilandslaget. Jeg tror ikke de klarer å holde seg unna mer skittkasting, for der er de spesialister. Men kanskje de burde sjekke litt på facebook også, for der befinner mange av deres lesere og seere seg. Og når dette skrives er det 36164 som har likt «For oss som støtter Petter Northug – uansett». Og denne siden øker med et par tusen i timen. Og det finnes flere fb-sider som har samme tema.


Ja, Petter Northug har gjort noe fryktelig dumt. Han har innrømmet det og er klar til å ta sin straff. Vi snakker om en sak som er alvorlig, men som ikke fortjener all den medieoppmerksomheten den har fått. Petter skal ikke lenger være fritt vilt for medias hets og sjikane. Det er uanstendig av media å kjøre denne saken som de gjør.