lørdag 15. mars 2014

William Kullgreen – min barndoms kunstner?
Vi har vel alle noen barndomsminner som gjerne kommer tilbake når vi blir «voksne». En av mine favoritter var maleren og grafikeren William Kullgreen. Han var venn av min far og det medførte at jeg fikk se både ham og maleriene hans titt og ofte. Han var en spesiell mann og egentlig litt stille, sky og beskjeden. Han var ikke den store markedsføreren av sine kunstneriske verk, men han var høyt respektert i sin samtid, blant sine kunstnerkollegaer. Faktisk hadde han vært 115 år i år, om han hadde levd.

Jeg syns han var spennende. Spesielt spennende var det når jeg fikk besøke ham i atelieet i Karl Johans gate eller hjemme i kunstnerkolonien på Bøler. Malingsrester og malingsflekker gjorde ikke noe, når man så hans fargerike bilder hvor lyset sto i fokus. Jeg var imponert over at det var mulig å lage så fin kunst. Og som regel var han i gang med flere malerier, og da var det mulig å se hvordan et maleri utviklet seg.

Jeg husker faren min en gang fortalte at Kullgreen ikke var så begeistret for kristendomsfaget på skolen. Han likte ikke pugging av salmevers. Han skjønte dem rett og slett ikke. Men en salme skjønte han. Det var «Herre, signe du å råde». Herre var jo en mann. Signe het tanta hans og Råde var et sted i hjemfylket Østfold.

På nittitallet hadde de en utstilling på Fredriksten festning hvor de presenterte en rekke av hans malerier. Så var det ikke bare jeg som syns han var stor. Hjembyen Halden syntes det var på tide med en utstilling av byens store kunstner ca 20 år etter hans død. Jeg reiste dit for å få med meg denne utstillingen av maleren William Kullgreen, og jeg angret slett ikke på turen.

Så da tenkte jeg det nå kunne være interessant å se hva som sto om ham på wikipedia. Jeg søkte og fant ingenting. Det var jo uutholdelig, så for første gang logget jeg meg inn på wikipedia og skrev et innlegg om min barndoms store kunstmaler. Du kan lese det her: https://no.wikipedia.org/wiki/William_Kullgreen 

Ja, det er jo utrolig at bare fordi jeg kom til å huske på denne for meg malerkunstens mester, så har jeg jammen for første gang også skrevet mitt første innlegg på wikipedia. Slett ikke verst!