tirsdag 28. januar 2014


Rundkjøring!?!

Jeg har fulgt litt med på månelandingen til Jens Stoltenberg og føler litt at han har kommet inn i en rundkjøring hvor hver vei ut syntes å være feil vei. Han, i likhet med litt for mange politikere, hever heller stemmen enn å innrømme at mangemilliardsatsingen var feil. Når skal han og de andre politikerne skjønne at når du har gjort en feil, så er det bedre å innrømme feilen og beklage den. Da blir du som regel tilgitt.

Nei, da er det bedre med skikkelige rundkjøringer. Jeg er en del i Orihuela Costa, Spania, og her er rundkjøringene vakre og spennende. Ca en kilometer fra der jeg bor kan det kanskje bli litt for spennende med 44 ulykker på to år i La Zenia-rundkjøringen. Denne rundkjøringen ved N-332 er ganske typisk mange av de spanske rundkjøringene. Palmer, busker og blomster samlet i en romslig rundkjøring.

Men mange andre rundkjøringer kan være mer spesielle. Drar vi 7-800 m lenger øst for La Zenia, kommer vi til Cabo Roig-rundkjøringen. Fortsatt palmer, men så dukker det plutselig opp en liten pyramide midt i rundkjøringen. Det er jo egentlig ganske flott i denne romslige rundkjøringen.

Men fortsetter vi lenger vest opplever vi andre og mer spektakulære rundkjøringer. Like før man kan kjøre ned til Torre de la Horodada, finnes det også en mulighet til å velge AP-7 som er motorveien her ned ved kysten. Her er det også en rundkjøring og midt i denne finner man en skikkelig okse som kan skremme noen, men glede de aller fleste. Helt utrolig at man kan lage en rundkjøring med en slik skulptur i midten. Men for meg var dette bare en liten avstikker.

Vi kjører ned til N-332 igjen og fortsetter 3-400 m vestover. Her ved nedkjørselen til Torre de la Horodada er rundkjøringen preget av maritimt militært preg. Rundkjøringen bærer preg av undervannsbåt. Her finner du propeller, torpedo og flere andre maritime militære gjenstander. Helt utrolig at trafikkmyndighetene her nede har skjønt at bilistene syns dette er vakkert og interessant

Igjen kjører vi et par kilometer og plutselig er vi ved innkjørselen til San Pedro del Pinatar. Tidligere en fiskerlandsby her hvor Mar Menor starter, som etter hvert er blitt ganske folkerik. Hva er mer naturlig enn å velge å plassere en liten fiskerbåt i rundkjøringen. Den symboliserer folket og gleder bilistene. Jeg blir i hvert fall betatt av å møte en slik båt i en rundkjøring, så lenge den holder seg utenom kjørebanene.

Jeg tar sjansen på å kjøre ytterligere et par km og passerer akkurat grensen til San Javier. San Javier er også navnet på flyplassen som ligger her i Murcia Communidad. Flyplassen er egentlig militær, men har også i mange år vært åpen for kommersiell flyving. Den kommersielle flyvingen overføres etter hvert til Corvera når denne blir klar. Selvklart måtte spanjolene da velge å ha et jagerfly midt i rundkjøringen.

Ja, ja. Da har du vært med meg ca 15 km hjemmefra og jeg syns det er på tide å sette kursen hjem. Og endelig, der blir jeg jammen ønsket velkommen til Orihuela Costa. Jeg fortsetter N-332 og tar av i La Zenia-rundkjøringen. Jeg vil hjem, men etter 5-600 m blir jeg ønsket velkommen av rundkjøringen ved kjøpesenteret Zenia Boulevard. For sikkerhets skyld har de satt opp hei/hallo-skilt på fem ulike språk. Hallo finnes der, så jeg føler meg hjemme allerede.

 
Men nå var det jo slik at jeg tok med deg på en rundkjøringsreise i mitt nærmiljø. Tenk deg bare hvor mange rundkjøringer det finnes i Spania. Tenk at noen er små, noen er store, men de aller fleste er vakre og spesielle. Kanskje noe å tenke på for norske politikere også. Ikke bare for at de skal kjøre seg vill igjen, men kanskje gjøre det litt mer opplevelsesrikt å kjøre i trafikken.